Bowen-terapia

Bowen-terapia

Australiasta lähtöisin oleva bowen-terapia rantautui Englannin kautta Suomeen vuonna 2011. Bowen soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Bowen-tekniikassa ei käytetä manipulaatiota vaan hoitaja tekee sormillaan pieniä rullaavia liikkeitä asiakkaan keholla ja liikuttaa samalla lihasten päällä olevia lihaskalvoja eli faskioita. Liikkeet tehdään tarkasti määrätyissä kohdissa ja tietyssä järjestyksessä vapauttamalla lihaskalvojännityksiä yksi lihaskalvoketju kerrallaan.

Bowen-liikkeiden välillä pidetään pieniä taukoja, jotta kudoksilla olisi hetki aikaa reagoida annettuun ärsykkeeseen ja rentoutuminen saataisiin leviämään pitkin lihaskalvoketjuja. Hoitomuoto sekä rentouttaa että vähentää stressiä samanaikaisesti. Lisäksi se  tasapainottaa koko kehoa fyysisesti ja psyykkisesti.

Faskiat ovat koko kehon kattava sidekudosverkosto, joka toimii ns. voimaa siirtävänä siltana nivelten yli. Ne yhdistävät lihaksemme saaden ne toimimaan ketjuina ja kiinnittyvät myös sisäelimiin. Faskiat ovat tiheään hermotettuja rakenteita. Niiden tärkeimmät tehtävät ovat liikkeen säätely (jousto), koordinaatio ja tasapaino. Jopa kolmannes lihasten voimansiirrosta tapahtuu tämän lihaskalvoverkoston kautta. Onnettomuudet, leikkausarvet, liiallinen ja monotoninen rasitus sekä sairaudet saattavat häiritä lihaskalvoketjujen toimintaa. Kokonaisvaltaisella bowen-hoidolla pyritään tasapainottamaan tätä toimintaketjua. Esim. kallonpohjasta lähtevä ketju ulottuu jalkapohjiin asti, minkä takia niskavaivojen syy saattaa joskus löytyä lantion tai jalkojen alueelta.

Bowenilla voi myös hoitaa erilaisia kiputiloja. Esim. nivelrikossa eli artroosissa nivelten ympärillä olevat lihakset, nivelsiteet ja faskiarakenne kiristyvät. Liikkumattomuus taas heikentää lihasten verenkiertoa, minkä vuoksi kudoksiin tulee hapen puutetta eli iskemiaa, joka lisää kipua entisestään. Em. syystä kaikki nivelrikon yhteydessä esiintyvä kipu ei aina johdu pelkästään kuluneesta nivelestä. Tälläistä ei-artroosikipua voidaan hoitaa mm. bowen-terapian avulla faskioita käsittelemällä, jolloin verenkierto ja lihaskalvorakenteiden liikkuvuus paranevat. Vuosia kestäneissä kipu- ja liikerajoitetiloissa, joihin ei ole löytynyt selvää lääketieteellistä syytä, voi toisinaan olla kyse faskioihin liittyvistä ongelmista.

Bowen-terapia aloitetaan yleensä kolme kertaa viikon välein tapahtuvana sarjahoitona.  Yksi hoitokerta kestää noin 60 minuuttia. Tällainen kolmen käynnin sarja on riittävä hoito useimpiin akuutteihin ongelmiin. Pitkään kestäneissä kiputiloissa tai kroonisissa sairauksissa hoitoja annetaan yksilöllisen tarpeen mukaan pidempi alkusarja, jonka jälkeen sitä jatketaan ylläpitohoitona  kullekin sopivin väliajoin esim. kerran kuukaudessa.

Englannissa myös urheilijat ovat ottaneet bowen-terapian omakseen. Koordinaatiota parantavan vaikutuksensa ohella se nopeuttaa kehon palautumista sekä rentouttaa lihaksia urheilusuorituksen jälkeen.

Bowen-terapialla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten ongelmien ohella mm. seuraavia sairauksia: Astma ja muut ylähengitysteiden ongelmat, migreeni, munuaisvaivat, suolisto-ongelmat, koliikki, stressi, unettomuus, vaihdevuosivaivat.  Ihmiskeho on kokonaisuus, minkä takia häiriötila jossain sen osassa voi aiheuttaa lisävaivoja ja ongelmia muualla kehossa. Sidekudosverkko, faskia, on yhteydessä myös sisäelimiimme. Ihmisen kokema kipu voi olla psyykkisistä ja/tai fyysisistä syistä johtuvaa. Lisäksi elämäntavat voivat vaikuttaa näihin tuntemuksiin. Bowen- terapeutin pitää myös osata kuulostella asiakkaan elämäntapoja ja –tilannetta sekä ohjata hänet tarvittaessa eteenpäin oikeanlaisen asiantuntijan luo.

Lisää tietoa bowenista, terapeuteista ja koulutuksesta löydät näiltä sivuilta.

Teksti: Ulla Vaarama

Kirjalähteet: Thomas W. Myers, Anatomy Trains ja Julian Baker, The Bowen Technique