Historia

Thomas Ambrose Bowen
1916 – 1982“I expect to pass through this world but once,
any good thing therefore that I can do,
or any kindness that I can show to any fellow-creature,
let me do it now.
Let me not defer or neglect it,

for I shall never pass this way again.”

[Tom Bowenin elämänohje]

 

 

Thomas Ambrose Bowen syntyi vuonna 1916 Brunswickissa, Australiassa. Hän jätti koulun kesken arviolta 15-vuotiaana ja ryhtyi isänsä esimerkkiä seuraten kirvesmieheksi. Muutettuaan myöhemmin vanhempiensa perässä Geelongiin, hän teki monenlaisia hanttihommia, kunnes päätyi lopulta yleismieheksi paikalliselle sementtitehtaalle.

Tom oli koko ikänsä kiinnostunut urheilusta ja omien harrastustensa ohella hänellä oli aikaa ja intoa vetää Pelastusarmeijan poikakerhoa, jossa hän toimi mm. uimavalmentajana. Tom oli kiinnostunut myös australialaisesta jalkapallosta, jota hän kävi usein seuraamassa Geelongin ympäristössä. Tämä herätti vähitellen mielenkiinnon hierontaa ja pehmytkudosterapiaa kohtaan ja hän tarkkaili miten loukkaantuneita pelaajia hoidettiin. Hän alkoi tuolloin oivaltaa, miten tietyt vaivat liittyivät toisiinsa ja miten tietyt ”liikkeet” vaikuttivat kehon eri osiin.

Yhtenä Tomin esikuvana on mainittu Ernie Saunders, joka tunnettiin Melbournen ympäristössä taitavana ”niksauttajana”. Tom kävi Ernien kanssa 1950-luvulla usein pitkiä keskusteluja hoitotekniikasta, mutta pian Tom päätti kuitenkin jatkaa omaa polkuaan. Tom ei silti missään vaiheessa hankkinut muodollista koulutusta alalle, vaan imi vaikutteita lähinnä kirjoista sekä luultavasti myös osteopaateilta ja kiropraktikoilta.

Ollessaan töissä sementtitehtaalla Tom alkoi hoitaa työkavereitaan sekä muita avuntarvitsijoita iltaisin töiden jälkeen. Vähitellen sana alkoi levitä ja lopulta monien vaiheiden jälkeen hän perusti Geelongiin oman klinikan, jossa hän alkoi tehdä hoitoja täyspäiväisesti. Ihmisiä tuli vastaanotolle joskus hyvinkin kaukaa, jopa satojen kilometrien päästä, mikä kertoo jotain Tomin silloisesta maineesta.

Alkuun Tom ei käyttänyt tekniikastaan mitään erityistä nimeä, vaan sanoi sen olevan ”Jumalan lahja”. Hän ei nimittäin oikein itsekään osannut sanoa, mistä ideat tulivat, ja suuri osa hänen työstään olikin intuitiivista. Eräs ominaisuus teki kuitenkin Tomista hyvin ainutlaatuisen: hänellä oli näet kyky ”nähdä” mikä kehossa oli vikana ja mistä ongelma sai alkunsa.

Kun Tom vielä kaiken lisäksi usein tiesi miten ongelman vaatimat korjaukset saatiin kehossa liikkeelle, tekniikasta tuli varsin tehokas ja nopea terapiamuoto. Tom totesi yleensä asiakkailleen, että jos hän ei kykene korjaamaan ongelmaa yhdellä tai kahdella hoitokerralla, silloin ei kannata tulla takaisin haaskaamaan rahojaan.

Vuonna 1973, ollessaan vaihtoehtohoitoja tutkivan komitean kuultavana, Tom Bowen ilmoitti tekevänsä oman arvionsa mukaan noin 13.000 hoitoa vuodessa, ja näistä suurimmassa osassa asiakas oli hoidossa ensimmäistä tai toista kertaa. Määrä kuulostaa hurjalta, mutta tuohon aikaan Tomin apuna klinikalla oli kaksi sihteeriä ja hän teki hoitoja samaan aikaan kahdessa hoitohuoneessa. Tekniikkaan olennaisesti kuuluvat tauot soivat tähän mahdollisuuden, ja niinpä hän hoiti parhaimmillaan jopa 14 asiakasta tunnissa.

Tom ei ikinä dokumentoinut tai esitellyt työtään millään tavalla. Hänellä oli kuitenkin vuosien mittaan lukuisia oppipoikia, joista vain kuusi vietti enemmän aikaa seuraten hänen työskentelyään. Kukin näistä kuudesta oppi todennäköisesti hiukan eri asioita ja ymmärsi oppimansa eri tavalla. Nämä ”Tomin pojat” olivat kuitenkin ainoat, jotka edes hiukan syvemmin pääsivät tekniikkaan sisälle. Tom tosin kuulemma totesi jo tuolloin, että hän oli opettanut ”pojilleen” vain noin 10 % siitä, mitä tekniikalla kaikkiaan voi tehdä, ja heidän piti opetella loput itse!

Tom Bowen ehti tehdä hoitotyötä ja kehittää tekniikkaansa kaikkiaan noin kolmisenkymmentä vuotta ennen kuolemaansa vuonna 1982. Tomin kuoleman jälkeen hänen kuusi oppilastaan alkoivat opettaa kukin omaa versiotaan tekniikasta, joka oli tässä vaiheessa nimetty kehittäjänsä mukaan Bowen-tekniikaksi. Oppipojista Oswald ”Ossie” Rentschiä on kiittäminen siitä, että Bowen-tekniikka alkoi levitä ympäri maailmaa, ja tämä onkin onnistunut aika hyvin. Vähitellen tekniikka on levittäytynyt Britannian kautta muualle Eurooppaan ja myös Yhdysvaltoihin.

Lähteistä koonnut: Harri Pietiläinen

Lähteet:
http://www.bowendirectory.com